SIĞINMACILAR VE GÖÇMENLERLE DAYANIŞMA DERNEĞİ

Türkiye Cumhuriyeti’nin başkenti Ankara’dır. Avrupa, Asya ve Afrika kıtalarının kesişim noktasında bulunan Türkiye: Batıda Bulgaristan ve Yunanistan; doğuda İran, Gürcistan, Ermenistan ve Nahçıvan; güneyde ise Irak ve Suriye ile komşudur.

Türkiye yedi coğrafi bölgeye ayrılmıştır. Aşağıdaki haritada yedi coğrafi bölge gösterilmiştir. Mor renkli kısım Marmara Bölgesini, yeşil renkli kısım Ege bölgesini, turuncu renkli kısım Karadeniz Bölgesini, kırmızı renkli kısım İç Anadolu bölgesini, sarı renkli kısım Akdeniz Bölgesini, mavi renkli kısım Doğu Anadolu Bölgesini, kahverengi ile belirtilen kısım ise Güney Doğu Anadolu Bölgesini göstermektedir. Coğrafi bölgelerin herhangi bir siyasi özelliği yoktur.Türkiye Bölgeler Haritası

SAAT DİLİMİ : DOĞU AVRUPA ZAMAN DİLİMİ (GMT +2)
TRAFİĞİN AKIŞ YÖNÜ : SAĞ
YÜZ ÖLÇÜMÜ : 783 562 km2
NÜFUSU : 76 667 864 (31.12.2013)

Coğrafi konum nedeniyle Türkiye’de farklı iklim tipleri görülür. Kıyı bölgelerinde denizin etkisiyle daha ılıman bir iklim; iç kesimlerde ise dağların konumları nedeniyle karasal iklimin etkisi gözlenir.

Karasal iklim: Yazlar sıcak ve kurak, kışlar soğuk ve kar yağışlıdır. Yıllık yağış miktarı azdır. Yıllık ve günlük sıcaklık farkları yüksektir ve bitki örtüsü bozkırdır. İç Anadolu, Doğu Anadolu, Güneydoğu Anadolu’nun büyük bir kısmında, Ege ve Akdeniz bölgelerinin ise iç kısımlarında görülür.

Akdeniz İklimi: Yazlar sıcak ve kurak, kışlar yağışlı geçer. Akdeniz, Ege ve Marmara kıyılarında görülür. Ancak bir geçiş kuşağında yer alan Marmara Bölgesi’nde Akdeniz ikliminin etkisi güneyden kuzeye doğru gittikçe azalır.

Karadeniz İklimi: Tüm mevsimler yağışlıdır, doğal bitki örtüsü ormandır. En çok yağış sonbahar mevsimindedir. Karadeniz kıyılarında ve Marmara’nın kuzeyinde görülür.

Türkiye, merkezi idare bakımından illere ve ilçelere ayrılmıştır. İllerde idari yetkili valiler, ilçelerde ise kaymakamlardır. Sığınmacılara, Türkiye’deki 81 şehirden 62’sinde İçişleri Bakanlığı’nca oturma izni verilmektedir.

İkamet hakkında ayrıntılı bilgi ve 62 uydu şehrin listesi için Bakınız: İkamet

Resmi Tatiller Tarih
Yılbaşı 1 Ocak
Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı 23 Nisan
Emek ve Dayanışma Günü 1 Mayıs
Atatürk’ü Anma Gençlik ve Spor Bayramı 19 Mayıs
Zafer Bayramı 30 Ağustos
Cumhuriyet Bayramı 29 Ekim
Ramazan Bayramı 3 Gün
Kurban Bayramı 4 Gün

Resmi Dili : Türkçe
Başkenti : Ankara
Devlet Şekli : Cumhuriyet
Yönetim Biçimi : Demokrasi
Uluslararası Telefon Kodu : 0090

Ulaşım

Şehirler Arası Ulaşım

Türkiye’de şehirler arası ulaşım; otobüs, tren, uçak ve deniz otobüsü ile yapılmaktadır. Uygun fiyatları ve yaygın hizmet ağları nedeniyle en çok tercih edilen şehirler arası ulaşım aracı otobüstür. Otobüs biletlerini firmaların yazıhanelerinden veya otogarlardan temin edebilirsiniz.

Tren yolu ile ulaşım rahat ve uygun fiyatlı olmasından dolayı tercih edilen diğer bir ulaşım aracıdır. Ancak, Türkiye’de tren ile ulaşım her bölgede bulunmamaktadır. Aşağıdaki tabloda tren hatlarını görebilirsiniz. Tren biletlerinizi Türkiye Cumhuriyeti Devlet Demiryolları (TCDD) tren garlarından veya www.tcdd.gov.tr adresinden temin edebilirsiniz.

Tren Hatları Güzergahı Tren Hatları Güzergahı
Anadolu Ekspresi Ankara -İstanbul - Ankara Çukurova Mavi Ekspresi Ankara - Adana - Ankara
Boğaziçi Ekspresi İstanbul - Eskişehir - İstanbul Doğu Ekspresi İstanbul - Kars - İstanbul
Karesi Ekspresi - İzmir Mavi Ankara - İzmir - Ankara Vangölü Ekspresi İstanbul - Tatvan - İstanbul
Eskişehir - Cumhuriyet - Başkent - Sakarya Ekspresi İstanbul - Eskişehir - İstanbul Güney Kurtalan Ekspresi İstanbul - Diyarbakır - İstanbul
Fatih Ekspresi - Ankara Ekspresi Ankara - İstanbul - Ankara 4 Eylül Mavi Treni Ankara - Malatya - Ankara
Konya Mavi İzmir - Konya - İzmir Toros Ekspresi Adana - Eskişehir - Adana
6 Eylül Ekspresi - 17 Eylül Ekspresi İzmir - Balıkesir - İzmir Meram Ekspresi İstanbul - Konya - İstanbul
Erciyes Ekspresi Kayseri- Adana-Kayseri İç Anadolu Mavi Treni İstanbul - Adana - İstanbul
Fırat Ekspresi Elazığ - Adana - Elazığ Ege Ekspresi İzmir - Balıkesir - İzmir

İstanbul – Haydarpaşa Tren Garı Ocak 2012 tarihinde hızlı tren çalışmaları nedeniyle geçici olarak kapatılmıştır.

Şehir İçi Ulaşım

Şehir içi ulaşımda otobüs, minibüs, tramvay ve metro kullanılmaktadır. Tramvaya ve metroya kart ya da jeton ile binilir. Minibüslerde yolculuğun ücreti aracın içinde ödenir. Otobüslerin bazılarında yolculuk ücreti aracın içerisinde ödenirken genellik¬le biletle seyahat edilmektedir.

Çalışma Saatleri

Türkiye’de genellikle batı ülkelerindeki mesai saatleri geçerlidir. Bankalar ve bürolar 09.00 - 17.30 saatleri arasında açıktır. Resmi daireler 12.00 – 13.00 saatleri arasında, bankalar ise 12.30 – 13.30 saatleri arasında öğle tatili yaparlar. Resmi daireler ve bankalar hafta sonları (Cumartesi ve Pazar) kapalıdır.

Para Birimi

Türk Lirası
Türkiye Cumhuriyeti Devletinin para birimi Türk Lirasıdır. Türk Lirasının alt birimi kuruştur. Bir Türk Lirası (TL) yüz Kuruşa (Kr) eşittir.


Aşağıda şu anda kullanılmakta olan madeni paralar ve banknotları görebilirsiniz: Türkiye Para Birimi