SIĞINMACILAR VE GÖÇMENLERLE DAYANIŞMA DERNEĞİ

İstanbul park alanları, tarihi yerleri, sahilleri ile boş vakitlerinizde yapabileceğiniz birçok alternatif sunmaktadır, bu bölümde size hem güzel vakit geçirebileceğiniz hem de yüksek giriş ücretleri ödemeyeceğiniz seçenekleri bulabilirsiniz.

Parklar ve Mesire Alanları:

Türkiye’de çoğu insan boş vakitlerini değerlendirmek, doğa ile iç içe olup keyifli vakit geçirmek için park ve mesire alanlarını tercih eder. Yürüyüşler yapıp sakin bir vakit geçirmek için uygun olan bu alanlar aynı zamanda çocuklu ailelerin de çocuklarının rahatça oyun oynayabileceği için sıkça ziyaret ettikleri yerlerdir.

Yıldız Parkı

Beşiktaş’la Ortaköy arasında yer alan park, İstanbul’un benzeri mekanlarından farklı olarak her kesim ve yaştan insanı ağırlıyor. Şehrin merkezinde olması nedeniyle toplu taşıma ile kolaylıkla ulaşılabiliyor. Parkta 18. ve 19. yüzyıllarda yapılmış Malta ve Çadır Köşkleri bulunuyor.

Ulaşım

Taksimden 40 T ve 42 T numaralı otobüse binin. Tramvay ile ulaşımda Kabataş durağında inip, 22, 22 RE numaralı otobüse binin, Barbaros Bulvarı üzerindeki durakta inin.

Bebek Parkı ve Sahili

Boğaz manzarası ve deniz kenarında güzel bir yürüyüş yapmak isteyenler için güzel bir alternatif olan Bebek sahili, güzel havalarda İstanbulluların vazgeçilmez mekânlarından biridir. Mısır Konsolosluğu ve Bebek Kahvesi arasında yer alan Bebek parkında, Bebek sahilinde yaptığınız bir yürüyüşten sonra dinlenebilirsiniz.

Ulaşım

Taksimden 40, 40T, 42T numaralı otobüslere binin, Bebek durağında inin. Tramvay ile ulaşımda Kabataş durağında inip, 22, 22RE, 25 E numaralı otobüslere binin, Bebek durağında inin.

Maçka Parkı

Gümüşsuyu tepesi ve Maçka/Taşlık denilen bölge arasındaki vadide kalan alanda yüzyıllık ağaçlar, çimenlik alanlar ve patikaları, çocuk oyun alanları ile güzel vakit geçirmeniz için güzel bir alternatif. Parkın içinde bulunan teleferiğe binebilir ve güzel bir yolculuk yapabilirsiniz.

Ulaşım

Taksimden 43 numaralı otobüse binip, Maçka durağında inerek Maçka parkına gidebilirsiniz. Tramvaydan Kabataş durağında inip TB2 numaralı otobüse binip Maçka durağında inebilirsiniz.

Gülhane Parkı

Eskiden Topkapı Sarayı'nın bir bahçesi olan Gülhane Parkının adı , gül bahçesinden geliyor. Sultanahmet bölgesinde bulunan park hem tarihi olması hem de yürüyüş yolları ve bankalarıyla, herkesin severek gittiği parklardan biri olma özeliğini taşıyor.

Ulaşım:

Tramvay ile Gülhane durağında indiğinizde yanınızda yer alıyor.

Caddebostan Parkı

Anadolu yakasında yer alan Caddebostan Parkı geniş bir alanda çocukların istedikleri tüm oyuncaklarla donatılmış bir park. Her yaş grubu çocuk ve genç için alternatifler sunan parkta kauçuk zeminli oyun alanlarından kum alanlarına basketbol sahasından tenis korta kadar her türlü aktiviteye cevap verebilecek alan mevcut. Her yaş grubunun akın ettiği parkta sadece çocuklar ve gençler için değil her yaş grubu kendisi için bir şeyler bulabiliyor. İstanbul'un en iyi parklarından birisi olan Caddebostan Parkı rahatlamak ve eğlenmek için en güzel adreslerden bir tanesi.

Ulaşım

Tarlabaşı durağından 16 D, 16, 222, 4, ER1 numaralı otobüslere binerek Caddebostan durağında inerek Caddebostan parkına ulaşabilirsiniz.

Belgrat Ormanları

İstanbul Boğazının batısında, Büyük dere iskelesine 6 km. uzaklıktadır. Karadeniz kıyılarına 45 km. kadar yaklaşır. Yüzölçümü 5.300 hektardır. En yüksek yeri olan Kartal tepe 230 metredir. Belgrat ormanlarında meşe, gürgen, kayın ve kestane ağaçları bulunur. Girişin ücretli olduğu Belgrat Ormanları’nda yaklaşık 700 dönüm alan halkın kullanımına açık olarak düzenlenmiştir.

Beş ayrı yerde piknik donanımları bulunmaktadır. Serbest oyun alanları, büfeler, masa, bank, ocak, otopark, kaynak suları, göletler, gezi yolları, manzara seyir noktalarıyla ilgisini çektiği insanların tüm gereksinimlerini karşılayabilen Belgrad Ormanları’nın kullanım kapasitesi, günde 25.000 kişi olarak belirlenmiştir. Orman aynı zamanda İstanbul’un akciğeri olup kent havasının temizlenmesine büyük katkı sağlamaktadır.

Ulaşım

Taksimden 42 T numaralı otobüse binip Bahçeköy durağında inin, bir süre yürüdükten sonra Atatürk Arberetumu kapısına ulaşacaksınız.

Meydanlar

Taksim Meydanı

Taksim semti ve meydanı adını, Osmanlı Devleti'nde zamanında sucuların; suyu, halka taksim ettikleri yer olduğundan verilmiştir. Meydan olmadan önce, eski evlerin sıralandığı dar bir bölge olan semt, meydan haline getirilip genişletildikten sonra, zamanla bugünkü görünümünü almıştır. Meydanın ortasındaki Cumhuriyet Anıtı ve çevresi bugün tören yeri olarak kullanılıyor ve buluşma yeri işlevini üstleniyor. Meydan'ın başlangıcından Tünel'e kadar Nostaljik tramvay çalışır. Taksim Meydanı’nın simgesi haline gelen Cumhuriyet Anıtı İtalyan heykeltıraş Pietro Canonica'ya yaptırılmış, 1928 yılında yerine yerleştirilmiştir. Anıtın yapımı 2,5 yıl sürmüş, anıt taş ve bronz kullanılarak yapılmıştır. Cumhuriyet dönemi anıtlarından ilk defa figüratif bir anlatımla Atatürk'ü ve yeni düzeni anlatan bir heykeldir.

Ulaşım

Taksim Meydanına İstanbul’un bir çok yerinden ulaşım aracı bulunmaktadır, metro ile ulaşımda Taksim durağında indiğinizde Taksim Meydanı çıkışından çıktığınızda meydana varacaksınız. Otobüs ile ulaşımda ise üzerinde Taksim yazan tüm otobüsler meydanın hemen sağında bulunan duraklarda duracaktır.

Sultanahmet Meydanı

İstanbul’un en turistik bölgesi olan Sultanahmet Meydanı, özellikle yaz aylarında her milletten insana ev sahipliği yapar. Ayasofya, Sultanahmet Camii, Yerebatan Sarnıcı, Alman Çeşmesi ve Dikili Taş gibi bir çok tarihi eseri içinde barındıran meydan At meydanı veya Hipodrom olarak da bilinir. Bizans döneminde Hipodrom olarak kullanılmış olan meydanda bu bahsi geçen Hipodromdan bugün eser kalmamıştır. Birçok tarihi eseri barındıran Sultanahmet bölgesinde çeşitli yürüyüş rotaları çizilmiştir. Bu bölgede yürüyüş yapıp bölgeyi keşfedebilirsiniz.

 

 

Güzergah Süre
Kırmızı Güzergah: Divanyolu Parkuru (Ortalama 1.5 - 3 saat)
Sarı Güzergah: Sultanahmet Parkuru (Ortalama 2-3 Saat)
Mavi Güzergah: Milion-Hidayet Camii (Eminönü)
Yeşil Güzergah: Çemberlitaş-Kapalı Çarşı Parkuru (Ortalama 2.5 - 3 saat)

 

Yürüyüş yolları ile ilgili daha fazla bilgiyi http://eminonuplatformu.org/yuruyusyollari/brosur.htm internet sitesinde bulabilirsiniz.

Ulaşım

Sultanahmet Meydanına gitmek için en hızlı ve kolay yol Tramvaya binip, Sultanahmet durağında inmenizdir.

Sultanahmet Camii

1609-1616 yılları arasında sultan I. Ahmet tarafından İstanbul'daki tarihî yarımadada, Mimar Sedefkâr Mehmet Ağa'ya yaptırılmıştır. Cami Mavi, yeşil ve beyaz renkli İznik çinileriyle bezendiği için ve yarım kubbeleri ve büyük kubbesinin içi de gene mavi ağırlıklı kalem işleri ile süslendiği için Avrupalılarca "Mavi Camii" olarak adlandırılır. Ayasofya'nın 1934 yılında camiden müzeye dönüştürülmesiyle, İstanbul'un ana camii konumuna ulaşmıştır. Sultanahmet Meydanında yer almaktadır.

Ayasofya

Bizans İmparatoru I. Jüstinyen tarafından İstanbul'un tarihi yarımadasındaki eski şehir merkezine inşa ettirilmiş bir patrik katedrali olup, 1453 yılında İstanbul'un Türkler tarafından alınmasıyla Fatih Sultan Mehmet tarafından camiye dönüştürülmüştür ve günümüzde müze olarak hizmet vermektedir. Ayasofya Sultanahmet Meydanında yer almaktadır.

St. Antuan Kilisesi

St. İstanbul'un en büyük ve cemaati en geniş Katolik Kilisesi'dir. İstanbul doğumlu İtalyan Mimar Giulio Mongeri tarafından İtalyan Neogotik üslubunda, betonarme olarak inşa edilmiştir. Pazar günleri turistik ziyarete açıktır.

Ulaşım

İstiklal Caddesi üzerinde yer almaktadır, Taksim meydanından Tünel yönüne yürürken sol tarafta yer almaktadır.

Dolmabahçe Sarayı

Sultan I. Abdülmecit tarafından yaptırılan sarayın cephesi, İstanbul Boğazı'nın Avrupa kıyısında 600 metre boyunca uzanmaktadır. Avrupa mimari üsluplarının bir karışımı olarak, Ermeni olan Garabet Amira Balyan ve oğlu Nigogos Balyan tarafından 1843-1855 yılları arasında inşa edilmiştir. Sarayı ziyaret etmek için, Selamlık ve Harem bölümlerinden ayrı ücret alınmaktadır. Dolmabahçe Sarayına giriş ücreti ödemeden de girişin dış avluda yer alan Saat Kulesi Kafeteryasında çay içebilirsiniz. Çay: 1 – 2 TL.

Ulaşım

Taksimden otobüs ile 42 T, DT1,112 ve 25 T numaralı otobüslere veya Tramvaya binerek Kabataş durağında indikten sonra Beşiktaş istikametinde 10 dakika yürüme mesafesinde yer almaktadır.

Ihlamur Kasrı

25 bin metrekare civarında bir alana sahip Ihlamur Kasrı; Beşiktaş’ta Nüzhetiye Caddesi’nin kavşağında, Ihlamur ve Teşvikiye arasında bulunur. Bazı kaynaklarda; 18 yy.ın ortalarında Hüseyin Efendi ait bir köşk yer alır yazarken, bazı kaynaklarda; aynı yüzyılın başlarında III. Ahmet’in kurduğu has bahçenin ıhlamurluğunda yapılmış iki köşkten bahsedilir. Ancak, 1849–1855 tarihleri arasında mevcut binalar yıkılarak, yerine Abdülmecit tarafından Nikogos Balyan’a günümüzdeki köşkler yaptırılır. Ihlamur Kasrının bahçesinde içerisinde bir kafeterya hizmet vermektedir.

Ulaşım

Taksim’den 43 numaralı otobüse binip Muradiye durağında indikten sonra Nüzhetiye Caddesi üzerinden 10 dakika yürüme mesafesindedir.

Halk Eğitim Merkezleri

Boş vakitlerini değerlendirirken yeni beceriler edinmeyi sevenler için Halk Eğitim Merkezleri çeşitli kurslara katılma imkanı sunmaktadır. Halk eğitim merkezlerinde İngilizce, Türkçe öğrenebilir, Müzik ve el becerisi kurslarına katılabilirsiniz. Aşağıda Halk Eğitim merkezlerinin adres ve Telefon numaralarını bulabilirsiniz kurslar hakkında bilgi almak için telefon edebilir ya da direk başvuruda bulunabilirsiniz.

Beyoğlu

Kuruluş Telefon Adres Ulaşım
Beyoğlu Halk Eğitim Merkezi (212) 297 40 44 Kaptanpaşa Mah, Zincirlikuyu Cad. No. 125 Kasımpaşa Beyoğlu/İSTANBUL Taksimden 55ET numaralı otobüse binin Piyale Paşa durağında inin.
İBB Sanat ve Meslek Edindirme Kursları (212) 297 22 23 Kaptan Paşa Mah. Yay Sokak No: 50 Kat:2 D:1 Erok Spor Klubü Taksimden 54 K numaralı otobüse binin, Fatih namazgah durağında inin yolun karşısında.
İBB Sanat ve Meslek Edindirme Kursları (212) 254 60 77 Piyale Paşa Mahallesi Kuzey Sokak No: 19 Kat: 1 Beyoğlu Taksimden 54 K numaralı otobüse binin Fatih Sultan Caddesi durağında inin, 5 dakika yürüme mesafesinde.

Fatih

Kuruluş Telefon Adres Ulaşım
Fatih Halk Eğitim Merkezi - Derviş Ali Mah. Salmatomruk Cad. Kasap Sk.No:3 Edirnekapı Fatih – İSTANBUL Taksimden 87 numaralı otobüse binin, Acı Çeşme durağında inin ilk sağdan dönün.

İstanbul Büyükşehir Belediyesi Sanat ve Meslek Edindirme Kurslar

Kuruluş Telefon Adres Ulaşım
İBB Sanat ve Meslek Edindirme Kurslar (212) 631 53 64 Vatan caddesi Hissedar Sokak No: 13 Fatih – İSTANBUL Tramvay ile Aksaray durağında inin, 5 dakika yürüme mesafesinde
İBB Sanat ve Meslek Edindirme Kurslar (212) 586 60 80 Koca Mustafa Caddesi No: 187 Fatih – İSTANBUL Taksimden 35 C numaralı otobüse binin, Koca Mustafa Paşa durağında inin.

Zeytinburnu

Kuruluş Telefon Adres Ulaşım
Zeytinburnu Halk Eğitim Merkezi (212) 582 60 99 Veli Efendi Mahallesi 114 Sokak No: 5/1 Zeytinburnu – İSTANBUL 93 T numaralı otobüse binin, Beştelsiz durağında İnin.
İBB Sanat ve Meslek Edindirme Kurslar (212) 664 13 16 Telsiz Mahallesi Seyit Nizam Caddesi G11 Sokak No: 1 Kat: 2 Zeytinburnu– İSTANBUL Tramvay ile Akşemsettin ve Seyitnizam durakları arasında bulunmaktadır.
İBB Sanat ve Meslek Edindirme Kurslar (212) 547 01 13 Ziya Gökalp Mahallesi 58. Bulvar Sokak No: 12 Kat: 3 Zeytinburnu – İSTANBUL Taksimden 93 T numaralı otobüse binin, 58. Bulvar durağında inin.