Avrupa Konseyi üyesi ülkeler dışından gelenler resmi mülteci statüsünü kazanmak için BMMYK tarafından; Türkiye’de geçici olarak ikamet edebilmek için ise Türkiye Hükümeti tarafından mülakata alınırlar.
Sığınmacılar; İçişleri Bakanlığı’nın ve BMMYK’nin beraber yürüttüğü paralel süreç sebebiyle iltica başvurularını bu iki kuruma da yapmalıdırlar. Bu süreç birbiriyle bağlantılı olarak ilerlemektedir. İltica başvurunuzu, her iki kuruma (Yabancılar Şube Müdürlüğü ve BMMYK) yaptıktan sonra bu kurumlardaki görevliler sizi süreç ve sorumluluklarınız hakkında bilgilendirecektir.
Yasal yollardan ülkeye giriş yaptıysanız bulunduğunuz ildeki polise (İl Emniyet Müdürlüğü, Yabancılar Şube Müdürlüğü, İltica Büro), Yasal olmayan yollardan ülkeye giriş yaptıysanız giriş yaptığınız ildeki polise (İl Emniyet Müdürlüğü, Yabancılar Şube Müdürlüğü, İltica Büro) yazılı dilekçe ile iltica talebinde bulunmalısınız.
6458 sayılı Yabancılar ve Uluslararası Koruma Kanunu’na göre; Bu kanunun 11 Nisan 2014 tarihinden itibaren getireceği yeni düzenlemeler sonucunda iltica başvuruları, yeni kurulan Göç İdaresi Genel Müdürlüğü’nün taşra teşkilatlarına yapılmaya başlanacaktır. |
İltica başvurunuzu, BMMYK Ankara ve BMMYK’nin illerdeki uygulayıcı ortaklarına sözlü veya yazılı olarak bildirmelisiniz.
İltica başvurunuzu; BMMYK Ankara ve BMMYK’nin illerdeki uygulayıcı ortaklarına (SGDD ve İKGV) sözlü veya yazılı olarak bildirebilirsiniz.
Ön kayıt yapmak ve ikamet şehrinizin belirlenmesi için BMMYK’nin uygulayıcı ortağı olan Sığınmacılar ve Göçmenlerle Dayanışma Derneği Ankara ofisine gitmelisiniz. Ön kayıttan sonra ikamet şehrinize gitmeli ve Emniyet Müdürlüğü’ne kayıt yaptırmalısınız. Unutmayın ön kayıt sırasında verilen kayıt tarihinde, BMMYK Ankara ofisine giderek kayıt görüşmesi yapmanız gerekmektedir.
BMMYK Ankara Ofisi kayıt işleminiz gerçekleştirir. Görüşmeye giderken varsa pasaport, kimlik ve diğer önemli belgelerinizi yanınızda götürmeniz gerekmektedir. Aynı dosya altında olan kişiler görüşmeye beraber gitmelidir. Görüşme sonucunda üzerinde BMMYK dosya numaranızın olduğu sığınmacı belgesi verilecektir.
BMMYK tarafından size verilen statü belirleme görüşmesi tarihinde görüşmeniz avukatlar tarafından yapılmaktadır. Statü belirleme görüşmesinin sonucunun belirlenmesi için kesin bir süre yoktur. Görüşme sonucunda çıkan kararı öğrenmek için BMMYK’nin internet sitesine (http://results.unhcr.org.tr) veya Mülteci Statüsü Belirleme Bölümü telefonlarına ulaşabilirsiniz. (BMMYK Mülteci Statüsü Belirleme Bölümü 0312 405 80 66 / Hafta içi her gün 10.00’dan sonra ulaşabilirsiniz )
Karar Olumlu ise; mülteci statüsü kabul edilmiştir. BMMYK tarafından kişiye mülteci belgesi verilir. Mülteci statüsü almış olan dosyalar Kalıcı Çözümler Bölümü’ne gönderilmektedir.
Karar Olumsuz ise; Mülteci statüsü başvurunuza ilk olumsuz karar verilmiştir. BMMYK size ret nedenlerini açıklayan bir ret mektubu gönderir. Bu karara 30 gün içerisinde itiraz etme hakkınız vardır. Bu süre içerisinde itiraz göndermeyen kişilerin dosyası kapatılmaktadır.
İtiraz mektubunuzu yazmak için Helsinki Yurttaşlar Derneği’nden danışmanlık ve destek alabilirsiniz. Bakınız: Sivil Toplum Örgütleri
İstinaf süreci, olumsuz karara karşı hazırladığınız istinaf mektubunun BMMYK’ye ulaşması ile başlamaktadır. Süreç şöyledir:
İstinaf görüşmesi her dosya için zorunlu değildir. Avukat dosyayı inceledikten son¬ra gerekli görürse, istinaf görüşmesi yapılmaktadır. İstinaf görüşmesinden sonra dosya hakkında olumlu veya olumsuz karar verilecektir.
Olumlu Karar: Karar olumlu ise mülteci statünüz kabul edilmiştir. Dosyanız Kalıcı Çözümler Bölümü’ne gönderilecektir.
İkinci Olumsuz Karar: BMMYK’nin itiraz başvurunuza verdiği nihai karardır. Bunun sonucunda dosyanız kapatılır.
Birleşmiş Milletler Mülteciler Yüksek Komiserliği, ANKARA
Tiflis Cad. 552. Sok. No:3 Sancak Mah. 06550 ANKARA
Birleşmiş Milletler Mülteciler Yüksek Komiserliği, VAN
İstasyon Mah. Terminal 1. Sok. Hayırlar Cad. 40/2 VAN
BMMYK dosya durumunu öğrenmek için internet sitesi: http://results.unhcr.org.tr/
Farsça - Arapça - İngilizce - Türkçe
Statü Belirleme Bölümü (Hukuk Bölümü)
Tel: (0312) 405 80 66
Yerleştirme Bölümü
Tel: (0312) 409 70 05
Perşembe günleri: 09:30 - 12:30
Farsça 13:30 - 15:00
Diğer Diller 15:00 - 16:00
Sığınmacılar ve Göçmenlerle Dayanışma Derneği, ANKARA
Emek Mah. 8. Cad. 29.Sok. No: 37 Çankaya /ANKARA
AŞTİ (Ankara Şehirler arası Terminali İşletmesi) otogar binasında şehirler arası otobüsten indikten sonra, otogar binasının içerisinden ANKARAY’a (Metro) geçiş bulunmaktadır.
AŞTİ (Ankara Şehirler arası Terminali İşletmesi) Otogar binasında şehirler arası otobüsten indikten sonra, Otogar binasının içerisinden ANKARAY’a (Metro) geçiş bulunmaktadır.